Achillespeesblessures zijn zeer veel voorkomende sportblessures. Vooral bij hardlopers of sporters die lopen als trainingsonderdeel hebben. De pijn aan de achillespees bevindt zich meestal of op de aanhechting op de hiel of tot 6 cm boven deze aanhechting. In het acute stadium is de achillespees vaak; rood, gezwollen, warm en pijnlijk, duidelijke ontstekingsverschijnselen. Een achillespeesblessure kan echter ook in een chronisch stadium geraken. Er is dan ook pijn in rust en is langer dan 6 weken aanwezig.

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor het ontstaan van achillespeesklachten:

1. slecht looppatroon: – te veel naar binnen lopen (overproneren) – te veel naar buiten lopen (oversupineren)

2. slechte stand: – holvoeten – scheefstand van het bekken (beenlengteverschil)

3. Schoeisel en loopondergrond

KIJK OOK EVEN OP REKOEFENINGEN!

Een podotherapeut houdt met alle facetten van het probleem rekening. D.w.z. niet alleen alledaagse activiteiten bespreken, maar ook zeker sportspecifieke aspecten. Vanwege de veelzijdigheid van het probleem zijn er verschillende therapieën mogelijk, men moet denken aan sportinlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (zool) in combinatie met fysiotherapie, andere orthesen, loopadvies etc.

Podotherapie & Sport

Ongeveer 5 miljoen mensen in Nederland nemen deel aan actieve sportbeoefening. Veel mensen hebben klachten aan voeten en/of enkels, waardoor de prestaties tijdens sport minder worden. Een slechte voetstand, inadequate sportschoenen en slechte voethygiëne kunnen de oorzaak zijn. Sporten is niet prettig met klachten aan je voeten.

Wanneer een sporter geblesseerd raakt, wil deze spoedig weer genezen. De podotherapeut kan preventief onderzoek doen om te voorkomen dat er klachten of blessures ontstaan bij sport. In het geval van een blessure kan de podotherapeut deze verhelpen om het sporten zo snel mogelijk weer te hervatten.

Tijdens sporten wordt veel verlangd van spieren en gewrichten, dit komt door de snelheid, kracht en herhalende bewegingen die gemaakt worden. Contactsport maakt de kans op blessures vele malen groter.

Tijdens een onderzoek/ screening vindt een grondige inspectie van de voeten plaats: gelet wordt op voet- enkelstand, de voethygiëne. De bewegingsmogelijkheden van de voet- en enkelgewrichten worden getest en er vindt een loopanalyse plaats. De sportschoenen en sportsokken worden gecontroleerd. Na het onderzoek/ de screening krijgt de sporter uitleg over de bevindingen, conclusies en adviezen met betrekking tot voetverzorging, sportschoenen en sportsokken

Podotherapie en sport kom je op verschillende plaatsen tegen. Een actueel voorbeeld is de Special Olympics. De Special Olympics is een groot sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Het Feet-Fit programma biedt Special Olympics atleten de mogelijkheid hun voeten te laten onderzoeken/ screenen door podotherapeuten.