Project Description

Sportpodotherapie is een specialisatie binnen het vakgebeid podotherapie. Dat is mooi, maar wat is nu de meerwaarde van  sportpodotherapie?

Om een sporter goed te kunnen begeleiden is kennis van “de sport” erg belangrijk. Vergelijk maar eens sporten als turnen, tennis, voetbal, wielrennen en schaatsen. Allemaal sporten met “eigen” bewegingen, schoeisel, atributen, ondergrond en regels. Zo kan eenzelfde blessure, bijvoorbeeld overbelasting van de achillespees, voorkomen bij alle genoemde sporten. De begeleiding is alleen bij alle drie verschillend. Dit is ook niet zo vreemd als men het gebruikte sportschoeisel bekijkt, dit varieert van een harde carbonschoen tot een soepel turnschoentje. Een “one-size-fit-all” behandeling bestaat dan ook niet. Kennis van de biomechanica tijdens het sporten, schoeisel, eisen van de sportbond, etc vormt hierbij de basis. De podoloog is hiervoor de specialist, kent “de sport” en stemt de begeleiding af op uw situatie.

Behandelt sportpodotherapie alleen voetklachten?

Een voet beweegt nooit alleen maar maakt altijd onderdeel uit van een zogenaamde beweegketen. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders problemen geven. Zo kan een “overpronerende” voet tijdens het
hardlopen kan de oorzaak zijn van een lopersknie of liesproblemen. Sportpodotherpia bekijkt de gehele beweegketen en kijkt naar de oorzaak van uw klacht zodat deze behandeld kan worden of een advies voor consultatie van een medebehandelaar. Dus ook voor klachten aan de benen, knieen, heup en (lage) rug kunt u bij ons terrecht.

Heeft een bezoek bij de sportpodotherapie zin als er geen klachten zijn?

Mensen gaan vaak pas naar de praktijk als er klachten zijn. Gelukkig weten ook steeds meer sporters ons te vinden om hun blessures voor te blijven of hun prestatie te verbeteren. Dit wordt bereikt door het verbeteren van de voetstand/beweegpatronen.