De ziekte van Freiberg, ook wel bekend onder de naam van Kohler II is een aandoening aan het kopje van het 2e of 3e middenvoetsbeentje.
Hoe onstaat de ziekte van Freiberg
Deze aandoening, die wordt beschouwd als een groeistoornis, ontstaat door een gebrek aan voldoende bloedtoevoer, wat leidt tot verstoring in de ontwikkeling van het kraakbeen in het betrokken gewricht, resulterend in een afplatting van dat gewricht. Vaak ervaart de persoon pijn in het gewricht bij het afrollen van de voet, en kan er plaatselijke zwelling optreden.
Symptomen
De symptomen kunnen zich zowel tijdens activiteit als in rust voordoen en variëren in intensiteit. Bovendien kan er drukpijn ontstaan, bijvoorbeeld door schoeisel, en kan de teen in het gewricht verstijven. Het is gebruikelijk dat de patiënt bij het lopen probeert de pijn te ontzien en mank loopt.
Deze aandoening wordt vaker gezien bij meisjes dan bij jongens, meestal na het 14e levensjaar. De oorzaak ervan is onbekend, maar er wordt gesuggereerd dat er een verband kan zijn met sporten waarbij de belasting van de voet aanzienlijk is.
Wat kunnen wij voor je doen?
Om de voet te ontlasten, kan een op maat gemaakte steunzool worden vervaardigd met een uitsparing onder het betreffende kopje van het middenvoetsbeentje, in combinatie met de juiste ondersteuning voor de voorvoet. Dit gaat vaak gepaard met een algeheel houdingsonderzoek. Het is ook van groot belang om passend schoenadvies te krijgen. Een stevige schoen met een stijve zool kan de voorvoet zoveel mogelijk ontlasten.
Behandeling
Specialisten
Afspraak Maken
Behandeling Ziekte van Freiberg
Na de anamnese, het biomechanisch en klinisch onderzoek wordt er een behandelplan op maat gemaakt en overlegd.
De behandeling kan uit de volgende therapieën of een combinatie ervan bestaan:
(Sport)therapiezolen. Om de druk onder uw voet te verminderen of de stand van uw voet te verbeteren.
Teenorthese. Om de stand van uw tenen te corrigeren, drukplekjes en wrijving van uw tenen te voorkomen/verminderen.
Mobiliseren van de voet. Om een verminderde mobiliteit (beweeglijkheid) van uw voet te voorkomen/verbeteren.
Schoenmodificaties. Kleine aanpassingen aan uw confectie- of sportschoeisel.
Schoenadvies. Uw schoen dient geschikt te zijn voor uw voeten en de juiste pasvorm te hebben.
Vilttherapieën en taping. Tijdelijke drukontlastende therapie en/of ondersteuning van andere therapievormen.
Op dit moment hebben wij 6 vestigingen waaruit wij werken met 5 podotherapie specialisten. Voor de toekomst zijn wij bezig met een expansie van onze praktijken.
Wilt u weten waar het snelste een plek voor u is? Bel ons even...