De nervus tibialis posterior is de zenuw die bekneld is bij een tarsaal tunnelsyndroom. Deze zenuw loopt aan de binnenzijde van de achtervoet, net onder de binnenkant van de enkel, door de tarsale tunnel, wat wel wat weg heeft van de carpale tunnel in de pols. Bij een tarsaal tunnelsyndroom kan de hoofdtak van de zenuw of een van de zijtakken bekneld zijn.
Achtergrond
De oorzaak van het tarsaal tunnel syndroom is een aanhoudende druk op de tibialiszenuw in de tunnel tussen een bindweefselplaat en de achillespees. Vaak is een verzwikte enkel de boosdoener, maar er is ook een relatie met schildklierziekten, jicht en diabetes. Een acuut optreden van het tarsaal tunnel syndroom komt nogal eens voor bij marathonlopers, wat bekend staat als joggersvoet.
Kenmerkend beeld
Veel mensen met het tarsaal tunnel syndroom klagen over terugkerende brandende pijn in de voet, vooral in de voetzool en in de tenen, wat gepaard gaat met een doof en prikkelend gevoel. Een enkele keer straalt de pijn uit tot in de kuit. Meestal nemen de klachten toe bij lang staan of lopen. Naarmate de dag vordert worden de klachten ook erger. Sommige mensen worden juist 's nachts wakker omdat de klachten dan verergeren, vooral na lang staan en hardlopen. Het heffen van de voet en het naar binnen knikken van de enkel kunnen ook pijnklachten veroorzaken. De plek waar de pijn voelbaar is hangt af van de plek waar de zenuw het meest bekneld wordt; takjes van de betreffende zenuw lopen van de binnenenkel naar het hielbeen en naar de onderkant van de voet. De pijn kan optreden in de hiel, in de voet of in de voorvoet. Vaak biedt het lopen op slippers of blote voeten enige verlichting.
Sinus tarsi syndroom
Waar klachten van een tarsaal tunnel syndroom zich veelal aan de binnenzijde van de enkel bevinden, komt door veelvuldig zwikken, afwijkende voetstanden en andere hoogintensieve belastingen van de enkel ook het fenomeen sinus tarsi syndroom voor, dit uit zich aan de buitenzijde van de enkel. Het focuspunt van de pijn bevindt zich op een andere plaats, de verdere symptomen komen nagenoeg overeen met elkaar.
Behandeling
Specialisten
Afspraak Maken
Behandeling Tarsaal tunnel syndroom
Na de anamnese, het biomechanisch en klinisch onderzoek wordt er een behandelplan op maat gemaakt en overlegd.
De behandeling kan uit de volgende therapieën of een combinatie ervan bestaan:
(Sport)therapiezolen. Om de druk onder uw voet te verminderen of de stand van uw voet te verbeteren.
Teenorthese. Om de stand van uw tenen te corrigeren, drukplekjes en wrijving van uw tenen te voorkomen/verminderen.
Mobiliseren van de voet. Om een verminderde mobiliteit (beweeglijkheid) van uw voet te voorkomen/verbeteren.
Schoenmodificaties. Kleine aanpassingen aan uw confectie- of sportschoeisel.
Schoenadvies. Uw schoen dient geschikt te zijn voor uw voeten en de juiste pasvorm te hebben.
Vilttherapieën en taping. Tijdelijke drukontlastende therapie en/of ondersteuning van andere therapievormen.
Op dit moment hebben wij 5 vestigingen waaruit wij werken met 9 podotherapie specialisten. Voor de toekomst zijn wij bezig met een expansie van onze praktijken.
Wilt u weten waar het snelste een plek voor u is? Bel ons even...