Ontdek de essentiële rol die onze rug speelt in ons dagelijks leven en welzijn. Als een centraal deel van ons lichaam, biedt de rug stabiliteit, ondersteuning en flexibiliteit voor allerlei activiteiten, van eenvoudige bewegingen tot complexe taken. De ruggengraat, ook wel de wervelkolom genoemd, is een ingenieus ontworpen structuur bestaande uit een reeks van wervels die samen een beschermende koker vormen voor het ruggenmerg. Deze wervels zijn verbonden door schijven van kraakbeen, die dienen als schokdempers en flexibiliteit mogelijk maken.
De wervelkolom is verdeeld in :
Nekwervels (cervicaal): Deze bestaan uit 7 wervels.
Borstwervels (thoracaal): Hier zijn 12 wervels aanwezig. De borstwervels zijn verbonden met de ribbenkast, die samen de borstkas vormen en vitale organen zoals het hart en de longen beschermen. Tussen de wervels bevinden zich ruggenmergzenuwen die motorische en sensibele zenuwvezels bevatten, waardoor communicatie tussen het ruggenmerg, de hersenen en de rest van het lichaam mogelijk is.
Lendewervels (lumbaal): Dit gedeelte bestaat uit 5 wervels.
Heiligbeen: Het heiligbeen bevindt zich onder de lendewervels.
Staartbeen (stuitje): Dit is het onderste deel van de wervelkolom.
Het bekken
Het bekken (pelvis) bestaat uit twee afzonderlijke bekkenhelften, met het heiligbeen ertussen en het stuitje eronder. Het bekken vormt de overgang tussen de buik en de benen en speelt een centrale rol bij houding en beweging. Het bekken beweegt mee tijdens bewegingen van zowel de benen als de romp.
Langdurig staan, hoge belasting van de rug door sport of werk, slijtage of een afwijkende stand kunnen klachten veroorzaken, zowel in het dagelijks leven als tijdens sport of werk. Rugklachten kunnen ook worden veroorzaakt door het gebruik van ongeschikt schoeisel in combinatie met een afwijkende voetstand of een scheefstand van het bekken of een verschil in beenlengte.
Veelvoorkomende rugklachten zijn onder andere:
Hernia
Wervelkanaalstenose
Instabiliteit van de lage rug (spondylolyse, spondylolisthesis)
Osteoporose en wervelinzakkingen (wervelfracturen)
Scoliose en kyfose bij volwassenen (zijwaartse of voorwaartse kromming van de rug) als gevolg van slijtage, zoals osteoporose, of verschuivingen van de wervels.
Hoe kunnen wij u helpen?
Tijdens de anamnese zullen we altijd vragen naar rug-, schouder- en nekklachten. In het daaropvolgende onderzoek controleren we de houding en de rug. Ons specialisatiegebied is de voet, dus in geval van houdingsproblematiek zullen we onderzoeken of we vanuit de voet en/of het been iets kunnen betekenen voor uw houding.
Afspraak Maken
Partners / Samenwerkingen
Specialisten:
Direct een afspraak maken?
Via onze online afspraak module kunt u direct een afspraak maken met een beschikbare podotherapeut. Volg de volgende simpele stappen:
Op dit moment hebben wij 6 vestigingen waaruit wij werken met 5 podotherapie specialisten. Voor de toekomst zijn wij bezig met een expansie van onze praktijken.
Wilt u weten waar het snelste een plek voor u is? Bel ons even...