NB: Strekoefeningen zijn bedoeld om pijn te voorkomen en verlichten, niet te veroorzaken! Dus ga nooit te ver met strekken. Deze oefeningen kunt u 2 of 3 keer per dag doen.


1) Balrol oefening

Mensen met hielspoor ondervinden vooral bij het opstaan scherpe pijn in de hiel. Dit komt omdat ’s nachts de plantar fascia inkorten en verstijven. Daarom is het voorzichtig strekken en versoepelen van de plantar vezelband onder de voet belangrijk bij het opstaan in de ochtend. Doe deze oefening iedere ochtend voor het opstaan.

Ga rechtop zitten (op bed of een stoel) en rol met de hele voet en hiel over een bal (bijv. een golfbal of tennisbal). U kunt deze oefening ook staande doen, voor een nog beter resultaat.

2) Handdoek oefening (voor dat u opstaat)

Plaats een opgerolde handdoek onder de bal van de voet en houdt beide einden vast, zoals aangegeven in de illustratie. Trek de handdoek voorzichtig naar u toe, terwijl uw been gestrekt blijft. Hou deze positie aan voor 15 tot 20 seconden. Herhaal oefening 4 keer, voor beide voeten.

3) Kuiten strekken

Plaats de linkervoet naar achteren en de rechtervoet een stap naar voren. Zorg dat de linkerhak net niet van de vloer los komt. De linkerknie blijft gestrekt. Verplaats nu uw lichaamsgewicht langzaam naar voren totdat er een rek wordt gevoeld. De linkerhak blijft de vloer raken. Ter ondersteuning van deze oefening kan je eventueel je handen tegen een muur plaatsen.Hou dit 15 tot 20 seconden vast en herhaal 4 keer, voor beide benen.

Wat moet u weten:

Het hielbeen (calcaneus) is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan (het moet dan ook lichaamsgewicht kunnen dragen) en bij het afwikkelen van de voet tijdens het lopen.
Het hielbeen heeft een direct gewrichtscontact met het sprongbeen (talus), dat een belangrijk onderdeel van het enkelgewricht vormt.
Beschadigingen van het gewricht tussen hielbeen en sprongbeen, ook wel het onderste spronggewricht genoemd, leiden tot bewegingsbeperkingen van de voet bij het lopen.
Het hielbeen heeft ook een gewrichtsvlak met de middenvoetsbeenderen zo vormt het een aanhechtingspunt voor een aantal enkelbanden en pezen in de voet.

Klachten en blessures:

De klachten die aan de onderzijde van de hiel gelokaliseerd zijn zullen nader worden besproken.
Pijn aan de onderzijde van het hielbeen:  Calcaneodynie (hielpijn) Hielspoor/ Peesplaatontsteking (fasciitis plantaris).

Calcaneodynie

Het vetkussen, dat zich onder de hiel bevindt, zorgt voor een goede demping tijdens het staan en lopen.
Dit vetkussen verliest, naarmate we ouder worden, deels zijn functie.
Dit betekent dat het vetkussen dunner wordt en het dempend vermogen vermindert, waardoor het hielbeen overbelast of geïrriteerd kan raken.

Hielspoor

Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn. Een hielspoor bevindt zich vaak daar waar de peesplaat zijn aanhechting heeft op het hielbeen. Dit is met röntgenfoto’s aan te tonen. Indien er op de röntgenfoto geen afwijkingen te vinden is, dan is er eerder sprake van een irritatie of ontsteking van de peesplaat.
De pijnplaats bij een hielspoor is vaak met één vinger aan te wijzen.


Peesplaatontsteking

Dit peesblad (fascie) loopt naar de tenen toe en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het steunt het lengtegewelf van de voet ter hoogte van de zool (plantair) en vergroot als gespannen band de afzetkracht van de voet tijdens het hardlopen en springen.
Dit peesblad is niet erg elastisch, omdat anders de voet fors zou doorzakken bij het staan en de afwikkeling verstoord zou raken.
Een peesplaatontsteking (plantaire fasciïtis) wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet.

Het ontstaan van de peesplaatontsteking

Tijdens het (hard)lopen wordt het peesblad bij elke pas aangespannen.
Het is niet verwonderlijk dat bij een verandering in de voetafwikkeling door bijvoorbeeld een standafwijking, zachte soepele schoenzolen of lopen op een ongelijkmatig of hard terrein, dit peesblad ontstoken kan raken.
De pijn bevindt zich bij deze aandoening langs dit peesblad en aan de binnenzijde van het hielbeen.
Hielpijn treedt ook vaak op wanneer er na een sprong plat op de voet wordt geland.
De natuurlijke schokdemping van de voet is weg, waardoor de hiel en de peesplaat de ‘klap’ moeten opvangen en hierdoor overbelast wordt.

Klachten hielspoor en peesplaatontsteking

Het is soms moeilijk om deze klachten van elkaar te onderscheiden, omdat ze nagenoeg dezelfde symptomen hebben en zich op dezelfde plaats manifesteren.
Meestal is er een scherpe pijn bij het staan en een branderig of zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn  karakteristiek, zoals bij veel peesontstekingen, evenals de startpijn gedurende de eerste meters lopen.
Afhankelijk van de ernst zal er ook pijn ervaren worden tijdens het lopen.

Podotherapie

Onderzoek moet uitwijzen of het hielbeen scheef staat of verkeerd wordt belast, want dit heeft invloed op het hielbeen zelf en de omgevende pezen maar ook op de rest van de voet.
Daarnaast wordt onderzocht of het gaat om een hielspoor of een peesplaatontsteking of een combinatie van beide.
Voor beide aandoeningen is het belangrijk de voet te ondersteunen om overstrekking te vermijden. Een goede stabiele schoen met een corrigerende inlegzool is een eerste vereiste.
Daarnaast is het voor een echte hielspoor belangrijk de plaats van de botvorming te ontlasten door het maken van een uitsparing in de zool ter hoogte van het pijnpunt.

Wat kunnen wij voor u betekenen

Een registerpodoloog kan een peesplaatontsteking direct ontlasten door een taping aan te leggen waarbij de spanning in de peesplaat vermindert.
Als de klachten ontstaan door een verkeerde voetstand, afwikkeling of belasting van de voet heeft een registerpodoloog verschillende therapiemogelijkheden te bieden. Daarbij kan men denken aan (sport)inlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (tape en/of zool) in combinatie met fysiotherapie, andere orthesen, loopadvies.
In hardnekkige gevallen is echter een injectie of een operatie noodzakelijk hiervoor kunt u terecht in het ziekenhuis.